Naslovnica
 
NASLOVNICA
NOVOSTI I DOGAĐANJA
UČINAK STAKLENIKA
PROJEKTI
PROPISI
OKVIRNA KONVENCIJA UN-A O PROMJENI KLIME
Uvod
Nacionalna izvješća
07.-18.12.2009. - U Kopenhagenu održana 15. Konferencija stranaka UNFCCC
KYOTSKI PROTOKOL
FLEKSIBILNI MEHANIZMI
PROVEDBA MJERA
MEĐUVLADINO TIJELO ZA KLIMATSKE PROMJENE (IPCC)
INVENTAR STAKLENIČKIH PLINOVA
STRATEGIJA
LIFE
CARDS 2004.
ETS
OKVIR ZA IZRADU STRATEGIJE NISKO-UGLJIČNOG RAZVOJA HRVATSKE (LEDS)
REGISTAR EMISIJE STAKLENIČKIH PLINOVA
IZVJEŠĆE O EMISIJAMA STAKLENIČKIH PLINOVA
EKONOMIČNOST VOZILA
PRILAGODBA KLIMATSKIM PROMJENAMA
MEĐUNARODNA SURADNJA
LINKOVI
KONTAKTI
MZOIP / Okvirna konvencija UN-a o promjeni klime / 07.-18.12.2009. - U Kopenhagenu održana 15. Konferencija stranaka UNFCCC

07.-18.12.2009. - U Kopenhagenu održana 15. Konferencija stranaka UNFCCC

15. Konferencija stranaka UNFCCC kojoj je prisustvovalo je 119 svjetskih vođa, što predstavlja najveći skup šefova država i vlada u povijesti Ujedinjenih naroda, završila je 19. prosinca u Kopenhagenu, Danska. Kako je izvijestio predstavnik UN-a za klimatska pitanja gospodin Yvo de Boer, postignut je dogovor koji sadrži značajne elemente, ali koji ujedno nije i pravno obvezujući. On je ocijenio dogovor 'politički značajnim', demonstrirajući spremnost da se krene naprijed.

Glavni izazov u idućih godinu dana biti će pretvoriti dogovoreno u pravno obvezujući oblik. Naime, lideri iz određenog broja država, reprezentativnih za pojedine regije i pregovaračke skupine, koji su bili uključeni u rad neformalne skupine kojom je predsjedavao danski premijer gospodin Anders Fogh Rasmussen izradila je kompromisni tekst  - Kopenhaški dogovor („Copenhagen Accord“). No, nekoliko nerazvijenih država protestiralo je protiv načina na koji je Kopenhaški dogovor predstavljen medijima, prije nego predstavnicima stranaka, tražeći da se u pregovore uvede isključivo kao prijedlog jednog broja država. Samim tim više ne bi predstavljao pregovarački tekst. U pregovorima koje je vodio glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon dogovoreno je da se tekst usvoji odlukom Konvencije stranaka (COP), koja ga je i zabilježila kao neslužbeni dokument. Odlučeno je da će stranke koje prihvaćaju Kopenhaški dogovor biti navedene ispod samog naslova. Tajništvo UNFCCC-a zaduženo je za uspostavu formalnog postupka za prihvaćanje tog dokumenta, a Meksiko, kao zemlja domaćin sljedeće Konferencije stranaka koja će se održati u prosincu 2010. godine, zadužena je za organizaciju rada Ad Hoc radne skupine za razmatranje budućih obveza država u okviru Kyotskog protokola i Ad Hoc radne skupine o dugoročnoj suradnji na ispunjenju ciljeva Konvencije na način da se završe pregovori i na navedenoj Konferenciji stranaka usvoje odluke o postkyotskom razdoblju.


  

Print

 ENGLISH

 


Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost


 
 
© Globaldizajn